קרה לך פעם שראית פתרון יצירתי שמשהו הגה וחשבת "איזה באסה, למה לא חשבתי על זה קודם?"

לאחרונה דווח בעיתונות על הצפת 96 מיליון כדורים במאגר מיים גדול בקליפורניה. הכדורים מכסים את המאגר גשי לצמצם את אידוי המים.

כל המהדורות הציגו את הרעיון כמהפכני וגאוני, אך בעולם החשיבה ההמצאתית יש לרעיון הזה זקן ארוך ומישמים אותו בצורות כאלה ואחרות כבר עשרות שנים.

מאחורי הרעיון עומד עקרון המצאתי פשוט שאומר כך: "נסה לפרק יחידה שלמה ליחידות עצמאיות קטנות המבצעות  את אותה פעולה."

מהנדס לא יצירתית היה מציע לפתור את בעיית האידוי על ידי כיסוי המאגר ביריעות הצללה. אך פתרון זה היה דורש בניית קוננסטרוקציה יקרה. המתכננים השתמשו בעקרון ההמצאתי שהצגנו קודם, ושאבו השראה מדוגמאות דומות הידועות בספרות. הם הציעו לפרק את הכיסוי הגדול להרבה כיסויים קטנים, ומכאן הדרך לכדורים קצרה.

אפשר לשכלל את הרעיון למשל על ידי שימוש בשכבת קצף המייצרת הפרדה. זו שיטה קלה יותר ליישום וככל הנראה זולה יותר. אך אולי לא הייתה עומד במשטר הרוחות הקיים במקום.

התעשייה האווירית נעזרה בעקרון הזה בתכנון רדאר עקיבה מתקדם המשמש את מערכת כיפת ברזל. ראדר עקיבה נדרש לבצע תנועות מהירות כדי לעקוב אחרי אוביקט הנמצא בתנועה, או מספר אוביקטים בו זמנית. הבעיה היא שהנעת המערכת כולה במהירות מנקודה לנקודה אינה אפשרית בגלל משקלה הרב (דבר שהיה כרוך ביצירת מאמצים רבים עח המכולים המכניים כתוצאה מהאינרציה). במקום זאת תוכננה מערכות רדאר הבנויה ממספר יחידות קטנות. קל להניע כל יחידה בפני עצמה וכך להגיע לעקיבה מהירה ומדויקת יותר אחרי טיל שנע במהירות.

שימוש מוכר ברעיון הזה הוא דלתות למחסני קירור גדולים. במקום דלת הנעה על מסילה או ציר, מתקינים רצועות פלסטיק המאפשרות מעבר של אדם או מלגזה, אבל סוגרות מיד את הפתח.

וריאציה של הפתרון הקודם הוא שימוש ב"וילון אויר" כדי להפריד בין שני חללים. משתמשים בוילונות אויר בקניונים כדי למנוע בריחת קור מחלל הקניון.

ניסויים בכלי טייס זעירים לעבודה מסונכרנת נועדו גם הם לפרק יחידה גדולה (מסוק או מטוס) ליחידות קטנות.

 

דוגמה זו ממחישה שניתן להגיע לרעיונות יצירתיים באופן שיטתי. מחקרים מראים כי בהנתן התנאים הנכונים, כל אחד יכול להפיק רעיונות יצירתיים. אחד התנאים החשובים הוא גירוי הדמיון ודירבון החשיבה האסוציאטיבית הקיימים אצל כל אחד. הדבר נעשה על ידי הצגת עקרונות המצאתיים (כמו זה שהוצג למעלה) לצד דוגמאות מאירות עיניים של פתרונות דומים שנוסו והצליחו בעבר. קיימים מעל 600 עקרונות כאלה אשר הגישה אליהם מתאפשרת באמצעות מאגר נתונים ממוחשב. תהליך שיטתי חושף את הדוגמאות הרלוונטיות המגרות את הדמיון ושואבות מאתנו רעיונות יצירתיים שלא חשבנו שקיימים אצלנו.  בסדנאות לחשיבה יצירתית שיטתית  שאני מעביר, תוכלו ללמוד עשרות דרכים נוספות למציאת פתרונות המצאתיים לבעיות הנדסיות.

לקבלת פרטים נוספים, מלאו את הטופס ואחזור אליכם בהקדם האפשרי.

השארת תגובה